Zioła

Proste i skuteczne sposoby na zwykłe dolegliwości

Natura obdarzyła nas mnóstwem naturalnych środków leczniczych. Zioła lecznicze możemy pozyskać z łąk, lasów, polan, gdy rosną dziko, a także ze specjalnych upraw. Cenne właściwości ziół można wykorzystywać w przemyśle kulinarnym, kosmetyce, a także w ziołolecznictwie. Zioła wykorzystywane są już od wielu tysięcy lat do leczenia, ratowania i przedłużania życia. Rumianek i miętę wykorzystywali sumerowie już ponad 5 tysięcy lat temu. Aktualnie rośliny lecznicze wykorzystywane są w przemyśle farmaceutycznym na całym świecie. Zioła lecznicze ciągle są poddawane analizie i co chwilę dowiadujemy się o ich nowym cennym dla zdrowia działaniu.

Czy zioła są wykorzystywane w medycynie?

Zioła w medycynie naturalnej wykorzystuje ze względu na ich składniki bioaktywne. Substancje te, charakteryzują się cennym dla zdrowia działaniem, między innymi: przeciwgrzybiczym, przeciwzapalnym, grzybobójczym, bakteriobójczym, regenerującym, antyutleniającym, uspokajającym, nawilżającym, antystresowym, terapeutycznym, antyseptycznym, żółciopędnym.

Do najbardziej popularnych ziół leczniczych możemy zaliczyć:

  • Melisa

Melisa najbardziej jest znana ze swoich właściwości uspokajających, które od dawna wykorzystywano w medycynie ludowej. Działanie uspokajające melisa zawdzięcza zawartemu w niej olejkowi eterycznemu. Napar z melisy łagodzi stany silnego zdenerwowania, nerwice, nadmierne pobudzenie, a także problemy z zasypianiem. Olejek melisowy działa również rozkurczowo i rozluźniająco – rozkurcza mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, zatem można pić napar z melisy np. przy problemach ze wzdęciami.Olejek melisowy posiada także właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe. Badania wykazały, że przeciwwirusowe właściwości olejku melisowego stosowanego na skórę, oddziałują m.in. na wirusa opryszczki. Warto jednak pamiętać, że stosowanie melisy może zaburzać zdolność do prowadzenia pojazdów.

  • Aloes

Miąższ znajdujący się w liściach aloesu jest jego cennym elementem. W 96% procentach składa się z wody, jednak zawiera także szereg innych składników, które czynią aloes tak wartościowym. Miąższ w liściach aloesu bogaty jest m.in. w: polisacharydy, tłuszcze, w tym kwasy tłuszczowe: arachidonowy, kaprylowy, linolowy, linolenowy, palmitynowy, stearynowy, kwasy organiczne oraz kwas salicylowy, enzymy roślinne, aminokwasy egzo- i endogenne, beta-karoten, witaminy z grupy B, C, sole mineralne m.in. wapnia, cynku, fosforu, żelaza, potasu, manganu, biotynę, kwas foliowy, przeciwutleniacze w tym polifenole. Mnogość związków czynnych biologicznie sprawia, że aloes jest cennym surowcem zarówno medycynie, jak i kosmetyce. Aloes wykorzystywany jest do leczenia nieżytu nosa i zatok, detoksykacji organizmu, a nawet wpływa na hamowanie rozwoju niektórych nowotworów. Do właściwości aloesu należą również: poprawa stanu skóry – pomaga w dostarczaniu tlenu do komórek skóry, działa przeciwświądowo, ściągająco, wpływa na zwiększenie ilości kolagenu i elastyny w skórze i łagodzi zmiany po ukąszeniu owadów i otarciach naskórka. Aloes łagodzi także objawy chorób skórnych – alergii, egzemy, łuszczycy i zmian po trądziku. Preparaty z aloesu są pomocne w przypadku odmrożeń i oparzeń skórnych. Działanie grzybobójcze, bakteriobójcze, przeciwzapalne – produkty z aloesem doskonale sprawdzą się w przypadku uszkodzeń skóry, infekcji i jako pomoc w odbudowie uszkodzonych tkanek. Obniżanie poziomu cukru i cholesterolu we krwi – składniki aloesu zmniejszają poziom glukozy na czczo o ponad 100 mg/dl.Wsparcie układu pokarmowego – aloes wpływa na poprawę perystaltyki jelit, metabolizmu, zwalczanie zaparć oraz przywraca równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Stymulacja układu odpornościowego – składniki zawarte w aloesie wspierają ochronę organizmu.

  • Konopie siewne

Konopie siewne dostarczają wysokiej jakości składników mineralnych. W produktach z nasion konopi znajdziemy fosfor, potas, magnez, wapń, siarkę, żelazo, mangan, sód, krzem, miedź, platynę, bor, jod, nikiel i cynę, witaminy z grupy B, oraz witaminę A, C, E i K. Dzięki temu nasiona konopi działają wszechstronnie − obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, wzmacniają system odpornościowy i zmniejszają stres. W nasionach konopi znajdziemy też spore ilości błonnika pokarmowego, który poprawia pracę układu pokarmowego, sprzyja redukcji masy ciała, obniża stężenie cholesterolu we krwi. Różnorodność składników mineralnych i mikroelementów w konopiach, zapewni naszemu organizmowi niezbędne do prawidłowego funkcjonowania składniki, mające dobry wpływ na nasze codzienne życie. Olej konopny od wieków wykorzystywany jest także w pielęgnacji skóry. Współcześnie jest on składnikiem wielu kremów, balsamów, mleczek łagodzących oparzenia, ułatwiających gojenie ran i leczących trądzik, łuszczycę, atopowe zapalenie skóry. Dzięki odpowiednim proporcjom kwasów n-3 do n-6 ma silne działanie przeciwzapalne i regenerujące. Oprócz zdrowych tłuszczy w oleju w oleju konopnym znajdziemy też fitosterole, fosfolipidy, chlorofil i spore ilości witaminy K. Witamina K pełni szereg ważnych funkcji w naszym organizmie. Przede wszystkim jest niezbędnym elementem procesu wytwarzania czynnika przeciwkrwotocznego w wątrobie i uczestniczy w kształtowaniu się tkanki kostnej. Oprócz tego, ma wpływ na przemiany metaboliczne kwasów nukleinowych, zapobiega zwapnieniu żył i tętnic, chroni kości przed pęknięciami, a także działa przeciwbólowo, przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie.